Gränna – polkagrisstaden

grannaGränna är en liten stad, med runt 2,500 invånare. Men sommartid ökar befolkningsmängden dramatiskt. Dels på grund av alla de som vill besöka Visingsö – det går flera båtturer till ön varje dag. Men också på grund av alla de som vill se Gränna, staden som ju är berömd för sina polkagrisar, och där kan man själv få se på när de tillverkas. Allt detta godis kommer självklart att locka barnen, och som vuxen är det bäst att redan från början förbereda sig på att köpa massor med polkagrisar.

Men Gränna är mer än bara polkagrisar och båtturer till Visingsö. Faktiskt är det så att redan resan dit kommer att vara överväldigande. Oavsett om man nalkas från norr eller söder, så är vägen längs Vättern en av de absolut vackraste i Sverige – många skulle säga att den är den vackraste. De hisnande natursköna vyerna gör att man helt glömmer bort sig, och här är det verkligen så att själva resan är värd nästan lika mycket som slutmålet. En resa från Jönköping upp längs med Vätterns östkust, via Jönköping, Borghamn och Vadstena till Motala är en semester som varmt kan rekommenderas, trots att de sistnämnda städerna ju ligger i Östergötland. Sedan kan man ju från Motala ta en tur på Göta Kanal.

Det ska också sägas att frånsett polkagrisarna så är Gränna också en mycket vacker och trevlig stad, med flera fina krogar (inte så konstigt kanske med tanke på antalet turister). Varje år besöks staden av drygt 800,000 turister – över 300 gånger stadens totala befolkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.